vrijdag 17 april 2015

Pluimen en staarten

In ons eenjarigen bloemenassortiment zitten twee soorten Amaranthus: de Dreadlocks en de Hopi Red Dye. Deze planten vallen op door imposante staarten en pluimen. 

De Dreadlocks (ook wel 'kattenstaart' genoemd) wordt zo'n 120 cm groot en krijgt vrij groot heldergroen blad. Tussen dat heldergroen blad verschijnen vanaf  juli de fel lilaroze bloemen, ze zijn heel klein en het zijn er zoveel bij elkaar dat het dikke volle aren worden die ruim 50 cm lang kunnen worden. Het grappige is dat ze in een soort bolletjes langs de aren groeien en dan is de naam dreadlocks erg toepasselijk. Het is een echte blikvanger en bloeit tot ver in oktober.  

De Hopi Red Dye wordt ook zo'n 120 - 130 cm hoog en zowel het blad als de aren hebben een diep donkerpaarse kleur. Het blad heeft de kleur van rauwe bietjes en de aren zijn nog een tintje donkerder. De planten bloeien met deze pluimen van juli tot ver in september. De naam heeft deze plant gekregen omdat de Hopi-Indianen haar gebruikten om er gekleurd maisbrood van te maken. 

De zon licht de zaailingen Hopi Red Dye mooi op
Amaranthus Hopi Red Dye

Amaranthus Dreadlocks