woensdag 22 april 2015

Italiaanse Palmkool

Italiaanse Palmkool (Cavolo Nero) wordt vooral in het Italiaanse Toscane gegeten, met knoflook en ui. Bij ons is het een vergeten groente, je zult 'm niet in de schappen van de supermarkt aantreffen! Deze wintergroente, die je van november tot aan het einde van de winter kunt oogsten, werd tot een paar eeuwen geleden overigens ook in ons land verbouwd. De struik kan 1 meter hoog worden en heeft intens donkergroen zwaar gerimpeld blad met stevige stelen. 
Hele, grofgescheurde of in reepjes gesneden bladeren, met of zonder de dikke stelen, kun je koken, smoren, (mee)stoven, stomen en roerbakken. Gekookte of gesmoorde palmkool is lekker in lasagna, een ovenschotel en hartige taart. 
Wil jij deze winter in de keuken ook op de Italiaanse toer, koop dan vanaf zaterdag jonge Palmkoolplantjes (15 cent per stuk). Mocht je het niet op je bord willen, weet dan dat je Palmkool in de siertuin mooi kunt combineren met bloemen en in de winter ben je verzekerd van een prachtige groene plant!


Palmkool vanaf zaterdag in De Kwekerij
Palmkool in de zomer tussen bloemen

Palmkool in de winter