vrijdag 12 augustus 2016

Diamantgras

Diamantgras dankt haar naam aan de kleine waterdruppeltjes die na een regenbui als diamantjes in de zon op de bladeren staan te schitteren. De Latijnse naam is Calamagrostis brachytricha Mona.

Dit siergras is een prima middel om accenten op een speelse manier in je tuin aan te brengen. Siergras vraagt weinig onderhoud en deze soort zal je verrassen met sierlijke pluimen die gedurende het groeiseizoen verschijnen. Deze verkleuren naarmate men verder in het seizoen komt. Zo heb je in alle seizoenen een mooie solitair in je tuin staan.

De Calamagrostis brachytricha wordt circa 125 tot 150 cm hoog en de pol krijgt een doorsnede van ongeveer 50 cm. Het blad is groen en het hangt over het algemeen sierlijk naar beneden.
De pluimen die in juli tot oktober hun volle glorie tonen zijn aanvankelijk geel/groen van kleur maar verkleuren langzaam naar zilver/wit en later in het seizoen komt hier een purperen waas overheen. De bloeitijd is in juni en juli, maar de bloeiaren blijven tot het einde van de winter staan.
Het mooie aan dit siergras is dat de plant in verhouding niet erg breed wordt maar vooral hoger.

Diamantgras staat graag op een zonnig plaats (doet het ook op half-schaduw en schaduw) en het kan niet nat genoeg zijn voor hem. Dus regelmatig sproeien in een droge zomer zal beloond worden met zeer fraaie groei. Vooral in tuinen waar erg natte plekken zijn en je niet goed raad meer weet, dan is dit siergras zeker een uitkomst.

In het vroege begin van het voorjaar, zo rond februari knip je de pollen tot aan de grond toe af. Vanaf april, als de grond weer langzaam warmer wordt, verschijnen de nieuwe scheuten weer. Diamantgras is erg winterhard en geen probleem voor ons klimaat.


In De Kwekerij kun je een aantal planten bekijken die een jaar oud zijn. Ook hebben we een bak vol met zaailingen, die worden op korte termijn verspeend. Een buitenkansje voor bezoekers van de Herfstfair!
Diamantgras

Geen watje


Een van de Campanulasoorten in de kas is de Campanula glomerata Superba. Onderschat deze rijkelijk bloeiende beauty niet, want het is geen watje. Maar wil je een sterke plant, dan ben je hier aan het goede adres.

Campanula glomerata Superba is een stevige plant die zich snel verspreid tot een dek van fris middengroen blad met daarin verspreid prachtig paarsviolette bloemstengels. De hoogte is 25 tot 50 cm en de bloei valt in mei en juni. Hij doet t het best in vruchtbare grond en in de volle zon tot halfschaduw. De Nederlandse naam is Kluwenklokje.
Campanula glomerata Superba


Campanula primulifolia

De Campanula primulifolia is een prachtige stevige Campanula die niet heel bekend is. Onbegrijpelijk, hij is stevig, bloeit lang, de klokjes staan mooi rechtop langs de steel en hij is ook nog eens prachtig lavendelblauw en niet te hoog. Tel daarbij het feit dat hij zeer goed winterhard is en je hebt een topplant.

Zijn naam (primulifolia) heeft te maken met het blad. Het blad ziet eruit alsof het van een Primula is (behaard).

Echt een zeer mooie Campanula en een bijzondere plant!

De hoogte is 60 cm en de bloei is in juni-juli. Hij staat het liefst in de zon en/of halfschaduw.


Tijdens de Herfstfair op 1 oktober beschikbaar.
Campanula primulifolia


Marietteklokje

De lieflijke naam MariĆ«tteklokje staat voor Campanula medium. In de Kwekerij groeit een paarsblauwe soort op: 'Dark Blue' of ook wel genoemd 'Champion Blue'.

Het MariĆ«tteklokje is een tweejarige, kruidachtige plant uit de klokjesfamilie (Campanulaceae).

De plant wordt ongeveer 70 cm hoog. De grote klokjesvormige bloemen staan dicht aan de steel en bedekken een groot deel van de plant.
In het eerste jaar vormt de plant een bladrozet (dus deze nazomer), in het tweede jaar (2017) groeit hieruit de stengel met de bloemen. De bloeitijd loopt van mei tot juli.
In De Kwekerij staan meer soorten Campanula, maar daarover later meer!

Campanula medium Dark Blue