zaterdag 24 november 2018

Fuchsia's in de aandacht

De fuchsia staat een beetje in de stoffige hoek waar lange tijd ook de dahlia stond: oubollig en gewoontjes. De dahlia is plotsklaps trendy en een hit geworden. Waarom de fuchsia eigenlijk niet?

Het is een veelzijdige plant met fijntjes gevormde bloemen (bellen) in zowel felle en contrasterende kleuren als in zachte tinten. Ze zijn er in verschillende vormen: wel/niet winterhard, als struik, opgaand, half hangend, hangend ... veel mogelijkheden dus. Ook qua bloei hebben ze veel te bieden. De niet winterharde staan van juli tot november in bloei en de meeste winterharde bloeien vanaf de tweede helft van de zomer tot de eerste vorst.
Er bestaan duizenden soorten fuchsia's en er zijn nog altijd kwekers die voor nieuwe soorten zorgen. Het aanbod in tuincentra is logischerwijs beperkt. Maar er zijn hobbyisten die hun bijzondere fuchsia-planten graag delen met andere liefhebbers, er zijn hele mooie bij.

Zo hebben we tien stekken van bijzondere fuchsia's aangeschaft. Deze stekken zijn al geworteld en staan in potjes aarde. Het is vertederend om te zien hoe zorgvuldig hobbyisten hun met liefde opgekweekte jonge planten voor verzending inpakken.
De stekken kunnen tot het voorjaar in een koele omgeving blijven. Als de temperatuur in de lente stijgt en er meer licht is, gaan de planten groeien. Om mooie volle planten te krijgen, moeten ze een aantal keren getopt worden. Deze stekken gebruiken we natuurlijk weer om te vermeerderen.

Welke we aangeschaft hebben? Dat zijn deze:
Windhapper, Veenlust, Stad Elburg, Postiljon, Annabel, Quasar, Walz Jubelteen, Purperklokje, Lena en Kyoto. Misschien worden jullie ook enthousiast van deze superbloeiers.

Onderstaand de doos waarin alles een voor een verpakt was (in de Dockumer courant), een van de stekjes en een afbeelding van een bloeiende plant 'Veenlust'.Veenlust