zondag 27 maart 2022

Nieuwe Kijktuin inrichten

Sinds kort is De Kwekerij uitgebreid met een flinke lap grond en die sluit mooi aan bij de bestaande Kijktuin. De laatste weken zijn we bezig geweest met de voorbereidingen om het nieuwe stuk in te richten en er moederbedden aan te leggen. Dat betekent onkruid wieden, de grond losmaken, houtsnippers rijden voor het aanleggen van paden en een dikke laag compost aanbrengen op de bedden. 

Er staan al enkele zelf opgekweekte planten klaar die er een plekje krijgen. Zo hebben we in 2019 de Sambucus nigra Black Lace gestekt. Deze rode vlier bloeit met roze-witte bloemen in het begin van de zomer. Na de bloei geeft de vlierbes donkere bessen. Je herkent deze vlierbessen struik aan de aparte ingesneden donkere bladeren. Gisteren hebben we ‘m geplant in de Kijktuin. 

100 meter beglazingsband

Het werk aan de kleine kas gaat onverminderd door. De kas staat mooi op zijn plek en rondom zijn houtsnippers aangebracht. Kees en Koen hebben de oude kit verwijderd uit de profielen van het geraamte van de kleine kas. Dat bleek hardnekkige kit te zijn; het liet zich moeilijk verwijderen. Niet echt een klusje dus om naar uit te kijken, maar gelukkig is dat klaar. 
Inmiddels zijn de beweegbare ramen teruggeplaatst en de eerste glasplaat zit er ook al in. In alle profielen wordt beglazingsband aangebracht. Dit is een zachte strip die enkelzijdig geplakt kan worden. Zo ligt het glas beschermd in de profielen. 
Het is mooi om te zien dat met geduld, kennis en samenwerking van iets ‘ouds’ weer iets ‘nieuws’ gemaakt kan worden wat weer vele jaren mee zal gaan.