zondag 22 maart 2020

Nachtvorst op komst

In het vroege voorjaar overdag een sterke zon met een strak blauwe lucht en in de nacht ook geen bewolking? Houd dan maar serieus rekening met nachtvorst. De ietwat vorstgevoelige planten kunnen schade oplopen. Je zou denken, het is maar een uurtje dat het bijv 4 of 5 graden vriest, maar juist van deze korte en heftige vriesperiode krijgen de planten een tik. Vaste planten deert dit niet, die kunnen daar prima tegen.
In De Kwekerij hebben we een aantal vorstgevoelige planten, zoals de fuchsia's, plectranthus, geurgeraniums, agapanthussen en enkele salviasoorten.
De hele winter hebben we de temperatuur in de gaten gehouden en een aantal planten heeft de winter zelfs doorgebracht in het eigen tuinhuis. Het zou toch zonde zijn als ze met de eindstreep in zicht alsnog het loodje zouden leggen! Daarom hebben we voor de zekerheid alle planten in de kas afgedekt met vliesdoek.

In de kas alle planten onder vliesdoek
Met de min/max thermometer in de kas kunnen we iedere dag de behaalde minimum en maximum temperatuur controleren. Vandaag waren dat de volgende waarden: maximum 49.1 C en minimum 1.1 C. Nog niets aan de hand dus. Maar het is nog niet gedaan met de nachtvorsten, komende week is er nog veel kans op.

min-max thermometer