zondag 2 december 2018

Brugmansia experiment

Ongeveer een maand geleden hadden we het hier over het vermeerderen van Brugmansia in het najaar. Omdat de informatie daarover verschillend is, kozen we voor een experiment waarbij de ene helft van de stekken rechtstreeks in stekgrond werd gezet en de andere helft in water. De stekken in stekgrond staan op een logeeradres elders, die hebben we nog niet kunnen inspecteren. De stekken op water staan vlakbij. Hoe ging dat tot nu toe?

Een keer in de week wordt het water ververst en de uiteinden van de stekken afgespoeld. Al snel bleek een aantal stekken niet te willen bewortelen. Het uiteinde van de stek (dat in het water stond) werd zacht en papachtig. Brr, meteen weggegooid! Maar van het merendeel van de stekken werd het gedeelte dat in het water staat hard en er verschenen witte puntjes. Bij de ene soort meer dan bij de andere soort. En kijk nu eens, de wortels verschijnen! Dat gaat dus helemaal goed.
De volgende zorg is dat deze stekken goed blijven tot volgend jaar maart/april, want dan kunnen ze pas opgepot worden. We gaan in ieder geval door het het wekelijks verversen van het water.



vrijdag 30 november 2018

Deftige Agapanthus

Statig, deftig, indrukwekkend, grote bloemen, lange bloei ... deze eigenschappen kunnen we allemaal aan de Agapanthus toeschrijven. Bij de Kwekerij staan (geschonken door een tuinlid) twee mooie exemplaren en tot vandaag aan toe staan ze nog prachtig in bloei. Als een Agapanthus in de winter in de koude kas blijft, dan doorstaat ie de winter. Deze Agapanthussen zijn een paar jaar oud en het levende bewijs dat de koude-kas-overwintering prima werkt.

Sommige tuincentra hebben misschien geen tijd of ruimte om deze planten in de winter over te houden. Zo zagen we bij een tuincentrum prachtige grote pollen Agapanthussen. De prijs was zo onvoorstelbaar laag, dat we alles wat er stond hebben gekocht. Komend voorjaar gaan we ze delen, er komen gemakkelijk 4 flinke planten uit 1 pol. Als jij dit voorjaar ook zo'n super Agapanthus wilt bemachtigen, kom dan langs in het voorjaar.  En.... er is ook witte Agapanthus bij!



zaterdag 24 november 2018

Fuchsia's in de aandacht

De fuchsia staat een beetje in de stoffige hoek waar lange tijd ook de dahlia stond: oubollig en gewoontjes. De dahlia is plotsklaps trendy en een hit geworden. Waarom de fuchsia eigenlijk niet?

Het is een veelzijdige plant met fijntjes gevormde bloemen (bellen) in zowel felle en contrasterende kleuren als in zachte tinten. Ze zijn er in verschillende vormen: wel/niet winterhard, als struik, opgaand, half hangend, hangend ... veel mogelijkheden dus. Ook qua bloei hebben ze veel te bieden. De niet winterharde staan van juli tot november in bloei en de meeste winterharde bloeien vanaf de tweede helft van de zomer tot de eerste vorst.
Er bestaan duizenden soorten fuchsia's en er zijn nog altijd kwekers die voor nieuwe soorten zorgen. Het aanbod in tuincentra is logischerwijs beperkt. Maar er zijn hobbyisten die hun bijzondere fuchsia-planten graag delen met andere liefhebbers, er zijn hele mooie bij.

Zo hebben we tien stekken van bijzondere fuchsia's aangeschaft. Deze stekken zijn al geworteld en staan in potjes aarde. Het is vertederend om te zien hoe zorgvuldig hobbyisten hun met liefde opgekweekte jonge planten voor verzending inpakken.
De stekken kunnen tot het voorjaar in een koele omgeving blijven. Als de temperatuur in de lente stijgt en er meer licht is, gaan de planten groeien. Om mooie volle planten te krijgen, moeten ze een aantal keren getopt worden. Deze stekken gebruiken we natuurlijk weer om te vermeerderen.

Welke we aangeschaft hebben? Dat zijn deze:
Windhapper, Veenlust, Stad Elburg, Postiljon, Annabel, Quasar, Walz Jubelteen, Purperklokje, Lena en Kyoto. Misschien worden jullie ook enthousiast van deze superbloeiers.

Onderstaand de doos waarin alles een voor een verpakt was (in de Dockumer courant), een van de stekjes en een afbeelding van een bloeiende plant 'Veenlust'.



Veenlust

vrijdag 23 november 2018

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Hoe vaak gebeurt het niet dat je net aan een ongelukje ontsnapt. Helaas was dat deze week niet het geval. Met willen opvangen van een val na een struikeling liep ik een gebroken pols op. In het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben ze eea professioneel (met gewichten!) rechtgezet en voorzien van gips. Met 1 hand ben je toch behoorlijk beperkt en afhankelijk, maar ik heb fantastische mantelzorg.

En gelukkig zijn we in en om de kas helemaal bij met de werkzaamheden. Voor de klussen zoals watergeven, controleren en bij vorst maatregelen treffen, hebben Nicolien, Sandra en Lydia hulp aangeboden. Dankjewel!



Net onder het vriespunt

Maandagochtend zagen we de eerste vorst in de kas. De min-max thermometer gaf als minimumtemperatuur -0,8 graden aan. Gelukkig kunnen we tegenwoordig vrij nauwkeurig de temperaturen voor een aantal komende dagen zien, vandaar dat zaterdag een flinke vliesdoek over kwetsbare planten en stekken is gelegd. En dat werkt voorlopig prima.

De echte winter moet nog komen. Nattigheid en ijzige wind zijn grotere gevaren dan vorst. Dat is dan weer een geluk dat de planten in de kas staan.


vrijdag 16 november 2018

Nicotiana paniculata

En zo wandel je door je tuin en zie je 'ineens' een grote plant met grote grijsgroene bladeren en mooie buisvormige bloempjes. Zeker weten dat ik die daar niet geplant heb. Even opzoeken, het blijkt een Nicotiana paniculata. Het is een eenjarige siertabak, welke gemakkelijk via zaad verspreid wordt. Dan klopt dat en is het tegelijkertijd een mooi cadeautje!
De zaden zijn verzameld en volgend voorjaar zullen we deze plant zaaien.




woensdag 14 november 2018

De volhouders

Veel vaste planten en eenjarigen zijn uitgebloeid. En dat mag ook wel, deze warme zomer was voor een aantal van hen sowieso iets teveel van het goede.
Als je nu door de kruidentuin loopt, zie je de vertrouwde en sterke volhouders: de goudsbloemen en borage (komkommerkruid). Ze blijven vlijtig bloemen maken en zaad produceren, zodat er vanaf komend voorjaar weer nieuwe planten verschijnen. Ze worden ook wel de winterharde eenjarigen genoemd. Het zijn eenjarige planten, maar ze zaaien zich gemakkelijk uit; het jaar erop hoef je eigenlijk niets te doen. Als ze het op die plek naar hun zin hebben, komen ze vanzelf weer op.
Mooi toch, de natuur.




zondag 11 november 2018

Alle planten naar binnen

Nu de herfst definitief haar intrede heeft gedaan, hebben we alle vaste planten binnen in de kas gezet. De planten kunnen tegen vorst, dat is niet het probleem, overigens vriest het in de kas ook. Het gaat er meer om dat de planten buiten veel te nat komen te staan door de vele regen in het najaar en de winter. Omdat ze in een afgesloten pot staan, kan er gemakkelijk wortelrot optreden en dat betekent het einde van de plant.

De planten gaan nu in de kas een rustperiode tegemoet en de meeste planten verdwijnen onder de grond. We geven weinig water. Volgend voorjaar op een mooie dag in maart, dan gaan ze allemaal weer naar buiten!



zondag 4 november 2018

Wie heeft er gelijk

Bij het op internet en in boeken zoeken naar de juiste methode voor het vermeerderen van Brugmansia in het najaar, komen we verschillende manieren tegen. De een zegt dat je de stekken in potgrond moet zetten en de volgende zegt dat het in stekgrond moet. Even verder kijkend kom je het stekken van Brugmansia op water tegen. Tja en wie heeft nou gelijk.

De logica zegt ons dat een stek in deze periode in pot- of stekgrond toch eigenlijk geen wortels kan krijgen. En waterwortels zijn niet hetzelfde als wortels die een plant krijgt als hij in de grond staat. De plant moet de waterwortels na het oppotten allemaal vervangen door echte wortels. Twijfel, twijfel.

Dan toch maar het enige echte experiment: allebei de manieren uitproberen! En zo staat nu de helft van de stekken in stekgrond en de andere helft staat in water. Tot in maart/april.

We houden jullie op de hoogte wat het resultaat wordt (misschien kan zelfs allebei..?)


maandag 29 oktober 2018

Hebben jullie ook kleine vaasjes

Hoe vaak gebeurt het dat je in het voorbijgaan bloemen plukt in je tuin of dat een takje met bloemen per ongeluk ergens afvalt. Ik heb twee keer in de week voldoende voor mijn kleine vaasjes thuis. En die vaasjes komen het beste uit op strategische plekjes in de kamer: bijvoorbeeld naast waar je zelf meestal zit of waar je gemakkelijk tegenaan kijkt.

Hier een vaasje gevuld met Kalimeris incisa 'Alba' (witte bloem, vaste plant) en Bidens ferulifolia (gele bloem, eenjarig). Beide planten zijn zonder fouten of gebreken. Ze bloeien lang, blijven netjes, zijn ziektevrij en kunnen goed tegen droogte.

De Kalimeris incisa  'Alba' is een sterk vertakte, bossige plant van 60 cm hoog, die door zijn witte kleur nog het meest lijkt op een kruising tussen een Aster en Margriet. Boven het donkergroene, diep ingesneden blad laten de madeliefjes, die een geel hartje hebben, zich van juli tot oktober zien.

Bidens ferulifolia (Tandzaad) is jullie vast wel bekend, enkelvoudige bloemetjes die echt de hele zomer bloeien. Omdat de bloemen op sierlijke stelen staan, biedt de plant een romantische aanblik.

Beide planten zijn komend voorjaar beschikbaar in de kas.



vrijdag 26 oktober 2018

Broedbolletjes van Begonia sutherlandii

Een van de mooiste hangbegonia's is de Begonia sutherlandii. De vele kleine oranje bloemen van deze Afrikaanse knolbegonia steken prachtig af tegen het olijfgroene blad. Deze hangbegonia is veel minder opzichtig dan zijn soortgenoten met de grote en felgekleurde bloemen.
In de zomer is ie fantastisch op je terras: in een hangmand, een hanging basket of in een grote pot, zodat de talloze oranje bloemen sierlijk afhangen langs de rand. De Begonia sutherlandii staat graag op een warm, beschut plekje en in de (half)schaduw.
In de winter moet deze plant naar binnen, want hij kan niet tegen vorst. Overwinteren mag op een donkere plek. Het blad sterft dan af en de knolachtige wortels blijven leven.

En waarom dit verhaal? Na een tip van Margreet, hebben we de hand weten te leggen op een flinke hoeveelheid broedbolletjes van de Begonia sutherlandii. In het voorjaar potten we ze op en kunnen jullie tegen een klein prijsje in het bezit komen van een mooie Begonia sutherlandii.

foto kwekerij Morning Glory
foto Vreeken
foto Wikipedia

donderdag 25 oktober 2018

Verzamelen van de Brugmansia's

In het voorjaar hadden we verschillende Brugmansia's in de aanbieding en een aantal tuinleden koos voor die mooie Engelentrompet. Geel, rood, roze; enkele, dubbele en driedubbele bloemen; you name it, het was er. We beloofden toen ons best te doen om een plekje te vinden voor de winter, want een Brugmansia kan absoluut niet tegen vorst. Gelukkig hebben we zo'n vorstvrije plek gevonden! De Brugmansia's worden nu een voor een in de kas gezet. Iedereen gaf toestemming om stekken te nemen en zo hopen we volgend voorjaar weer een ruime collectie aan te kunnen bieden.
Naast de Brugmansia's gaat ook de Cassia Corymbosa naar een vorstvrije plek. Van deze kuipplant hebben we vanochtend een aantal stekken genomen. De Cassia bloeit de hele zomer continu met warm-gele bloemen. Daar krijg je echt geen spijt van.

Cassia Corymbosa
Stekken van Brugmansia's 

dinsdag 23 oktober 2018

Nemesia strumosa

Een mooie kuipplant is de Nemesia strumosa. Deze plant wordt ca 30 cm hoog en 60 cm breed. Nemesia bloeit van juni tot november met grote bloemen. Hij doorstaat onze winters meestal niet, maar in een zachte winter kan ie soms overblijven.
In het voorjaar kocht ik een mooi exemplaar en werkelijk de hele zomer stond deze Nemesia in een grote pot in bloei. Midden in de zomer was een kleine dip en na het afknippen van de uitgebloeide bloemen verschenen na een week weer nieuwe bloemen. Wel regelmatig een beetje voeding geven, met wormenpercolaat krijg ik een prima resultaat.

Zou het mogelijk zijn deze plant te stekken? Dat weet je alleen als je het probeert. Dus gisteren een zaaibak gevuld met zelf gemaakte stekgrond en de stekken erin geplaatst. En nu maar afwachten!


zondag 21 oktober 2018

Stadsreus op de Blauwe knoop

Vandaag heb ik de zaden verzameld van Succisa pratensis (Blauwe knoop). Een prachtige vaste plant, boven flinke rozetten groeien lange en stevige bloemstengels ijl en fragiel omhoog. Bovenin ontstaat een blauwe bloem, minuscuul opgebouwd uit kleine bloempjes. De bloei begint eind juli / begin augustus en gaat door tot ver in september.
Bijzonder is dat deze bloemen veel bezocht worden door de Stadsreus. Aanvankelijk dacht ik, vanwege de kleuren, dat het een hoornaar was. Fout hoor, het is een onschuldige zweefvlieg! Naast de Stadsreus heb ik vele vlinders en bijen gezien op de bloemen. De Succisa pratensis is tevens waardplant voor de microvlinders (maar die waren er waarschijnlijk toen ik even niet keek).

Deze Succisa pratensis is gezaaid in november 2016, dus een koukiemer. Gelukkig noteren en bewaren we alle informatie van zaden, zaaidata enz enz van wat we eerder gezaaid hebben.  Zo kunnen we leren van eerdere ervaringen.

De zaailijst van 2019 (te beginnen met zaaien in dec 18 / jan 19) is al een heel eind gereed. Alhoewel er moet er nog wat bij ... een aantal zaden is nog niet rijp. We wachten nog op de rijping van de zaden van Gaura, Chasmantium, Agastache Kolibri, Agastache Globetrotter en Echinacea Green Jewel. En wie weet wat er verder nog langs komt.


woensdag 17 oktober 2018

Streptocarpus

Streptocarpus is de Latijnse naam voor Kaapse primula. Gisteren zag ik een prachtexemplaar in een naburig tuincentrum en ook nog voor de helft van de prijs. Oei, die moet toch zeker te stekken zijn. Jullie begrijpen, de plant ging meteen mee naar de kas op de tuin. Ja, dan kan je wachten tot de volgende dag, maar waarom, het warme droge weer is toch ideaal om te vermeerderen via stekken. De streptocarpus had heel veel stengels, dus er konden veel kopstekken gemaakt worden.

Thuisgekomen las ik dat deze plant zich heel goed leent voor bladstek. Hoe toevallig, ondanks het verwijderen van veel kopstekken, zit er nog best veel groen blad aan de plant. Oke, vanochtend gingen die bladeren via bladstek in een kweekbak. En nog bleef er een mooie plant over!

Nu maar afwachten welke methode het beste werkt (of überhaupt..)! Hopelijk kunnen jullie in het voorjaar een keuze maken uit jonge planten van deze Streptocarpus. De plant kan uitstekend in een hangmand, hij rankt een beetje en bloeit fragiel, maar rijk met blauw-paarse bloemen. Verder doet ie t het beste in halfschaduw en schaduw. De bladeren zijn een beetje viltig. In het najaar moet ie naar binnen, want vorst wordt absoluut niet verdragen.

Jullie lezen van de vorderingen (in de kas een kijkje nemen kan ook hoor).

De moederplant, veel blad en rijk bloeiend
Blauw-paarse bloemen met een wit lipje
Een flinke hoeveelheid kopstek 
en hier de bladstekken 

maandag 15 oktober 2018

Nazomeren

Het is half oktober en we genieten met volle teugen van het mooie weer.
De dahlia's hadden het deze warme zomer af en toe moeilijk, maar nu halen ze de schade ruimschoots in. Als je aan het begin van het Tuinpad naar rechts kijkt, word je verrast door vrolijke bloeiende dahlia's een statige wonderboom, omgeven door gele Cosmea en nog veel meer fraaie bloemen.




zondag 14 oktober 2018

Het is een bosrank

De vraag van afgelopen donderdag over de mooie klimmer waarvan wij niet wisten wat het was, is beantwoord door Marianne van tuin 54. Het is de Clematis vitalba, oftewel bosrank. Dankjewel Marianne!

Deze bosrank kan gemakkelijk tot 8 meter hoogte groeien en bloeit in juni en juli. De plant slingert zich door bomen en struiken omhoog en is dan schadelijk door onderschepping van licht en overbelasting van takken. We zullen m heel goed in de gaten moeten houden, om te voorkomen dat ie struiken kapotmaakt. Pluspunt is wel dat ie prachtig in een vaasje staat...

Misschien hebben jullie ook de ANWB Natuurgids in je boekenkast staan of in het tuinhuisje liggen. Heel handig om vogels, vlinders, spinnen, padden, libellen en verschillende insecten te herkennen en in dit geval: er staat een beschrijving en foto van de bosrank op de pagina's 272 en 424.

zaterdag 13 oktober 2018

Pruiklook

De Allium 'Hair' is een grappige sierui. De Nederlandse naam is Pruiklook. Vanuit donkerpaarse, compacte bloemtrosjes steken punky kronkelige,  groene uitsteeksels. De hoogte is 40 cm en het is een winterharde plant. Allium ' Hair' doet t prima in zowel zon als halfschaduw. De bloei is in juni - juli.

De bloemtrosjes veranderen in broedbolletjes en deze bolletjes kan je in het voor- en najaar op een ander plekje planten. Dat hebben we gedaan en warempel, er komen nieuwe plantjes boven de grond!





vrijdag 12 oktober 2018

Vrolijke bloemen






 Op een van de moederbedden naast de kas staat de Helianthus 'Anne' zachtjes mee te bewegen op de wind. Deze plant heeft sterke stelen, ze valt niet om.
Als je van zonnebloemen houdt, dan zul je deze ook vast heel mooi vinden. Extra pluspunt is dat de Helianthus een vaste plant is. Dus jaar-in-jaar-uit kan je rekenen op deze vrolijke bloeier.

De kleur van de bloemen is citroengeel en de bloei valt in  augustus tot oktober.
De vorm van de plant is compact en de hoogte is 120 cm.
Er zijn vaste zonnebloemen die woekeren, maar dat is bij deze niet het geval.

donderdag 11 oktober 2018

Weten jullie wat dit is

Vanochtend zagen we op de parkeerplaats in de struiken achter de plek waar je je fiets kunt zetten een prachtige slingerende klimmer. De talrijke vruchtdozen lijken op een clematis. Dit moet uitbundig in bloei hebben gestaan. Heeft iemand dit gezien? De plant zit tot ver bovenin de struiken. Onder twee foto's. Wij zijn benieuwd of iemand meer weet.



woensdag 10 oktober 2018

Een nieuw bloemenveldje

Naast het kleine kasje groeiden de laatste twee jaar verschillende bloemen, allemaal aangewaaide planten. Naast mooie bloemen, verschenen natuurlijk ook onkruiden en woekerende planten (guldenroede..).
Het was gisteren een mooie dag om orde in de chaos te scheppen. Oh ja, toen wisten we het weer: er liggen nogal wat stenen en grind in deze bodem. Geen probleem: we hebben het meeste eruit geschept en op de parkeerplaats verspreid. De wortelonkruiden en guldenroede verdwenen in de kruiwagen richting de compost.
En toen kwam het mooie werk. Enkele weken geleden kregen we twee jonge heesters van een gulle tuinierster, waarvoor hartelijk dank! Deze hebben we met zorg in het bloemenveldje geplant en de plantgaten en de aarde rijkelijk voorzien van compost.
Het gaat om een Cotinus Grace, dat is een struik met een opvallende kleur. In juli en augustus verschijnen zachte, donkerrode bloemen die lijken op rookwolkjes. Het blad heeft een schitterende donkerrode / paarsachtige kleur. In de herfst doorzichtig rood.
De andere heester is een Calycanthus floridus, de Nederlandse naam is specerijstruik. De rechtopstaande donkerpaarsbruine bloemen zijn karakteristiek voor deze geurende plant. De bloemen van deze heester verschijnen in de periode mei-juli.

Cotinus Grace
Calycanthus floridus



dinsdag 9 oktober 2018

Moederbedden

Naast de kas hebben we ruimte gemaakt voor moederbedden. Op deze bedden staan in de volle grond de planten die in de kas opgekweekt worden. Zo kan iedereen zien hoe de plant er in volwassen staat uit ziet. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om zaden te oogsten of om stekken te nemen van deze planten. Zo behouden we de collectie planten.

Natuurlijk is een plattegrondje gemaakt van de planten die er nu al in staan en alle planten zijn voorzien van hun naam. Het is nog wel een beetje kaal, maar daar zal volgend jaar zeker verandering in komen. Kom gerust even kijken. De bedden zijn mooi uitgemeten en op ieder bed zijn minimaal 3 kruiwagens compost aangebracht. Hier een fotootje van het driekleurig viooltje op een van de moederbedden, schattig toch.




maandag 8 oktober 2018

Wonderbloemen

Wonderbloem, Nachtschone, Mirabilis Jalapa, four o clocks .... mooie namen voor een plant met trompetvormige bloemen in de heldere kleuren geel en magenta. De bloemen openen zich in de namiddag (four o clock!) en zijn sterk geurend om nachtvlinders te lokken. Ze bloeien van half juni tot november. Het worden flinke planten met een hoogte van 60 tot 80 cm.

Vorige week ontvingen we van Jori en Rens een mooie hoeveelheid wortelstokken van deze planten. We bewaren ze vorstvrij in een kistje turfmolm en volgend voorjaar kunnen ze weer de grond in. Misschien in het algemeen groen op ons park of misschien is er belangstelling bij de tuinleden. We zullen zien komend voorjaar!



zondag 7 oktober 2018

Verrassingen

Gisteren kwam Margreet met twee zakjes zaden van bijzondere bloemen. Of wij ze willen hebben? Ja, natuurlijk! Maar hoe zien ze eruit, de kleur, de hoogte? En zijn het koukiemers of moeten ze in het voorjaar gezaaid worden? Margreet wist t ook niet, alleen dat ze heel mooi zijn en uit Groningen komen.

Eerlijk gezegd hebben we ieder jaar wel een aantal jonge planten waarvan we (jaja ook weleens door het kwijtraken van naamplaatjes...) de naam niet meer zeker weten. Deze plantjes gaan voor de helft van het geld weg, dan heb je een verrassing in je tuin. Het aardige is dat bezoekers van de Fairs later komen vertellen welke plant het was, met een fotootje!

Deze zaden van Margreet gaan we dus zeker zaaien, een helft als koukiemer en de andere helft in het voorjaar. Met een heerlijke nieuwsgierigheid naar wat voor moois het zal worden.


zaterdag 6 oktober 2018

Wandeling van Baarn naar Hollandse Rading

Als je van de natuur houdt, dan is het heerlijk om de veters van je wandelschoenen te strikken en er op uit te gaan.
Wil je wat verder komen dan de eigen omgeving, dan kan je kiezen voor een NS wandeling. Dit houdt in dat de wandeling begint en eindigt vlakbij een NS-station.
Samen met haar zusje heeft jullie blogger afgelopen woensdag een wandeling gemaakt van station Baarn naar station Hollandse Rading. Ieder vanuit de eigen woonplaats en Baarn ligt daar ongeveer tussenin.

Om te beginnen kom je natuurlijk langs paleis Soestdijk.


Jaja en dan denk je weer terug aan prinses Juliana, die tijdens het defilé op haar verjaardag onvermoeibaar vele cadeautjes persoonlijk in ontvangst nam.

  
Hier waren ze hier vroeger dol op: statige lanen van eiken- of beukenbomen


En kijk nou eens, nog meer jeugdsentiment! Een paddenstoel rood met witte stippen.


Zo mooi kan een krentenboompje (Amelancier) worden als ie de ruimte krijgt. 

vrijdag 5 oktober 2018

Belangrijk werk in de tuin

Wat een heerlijke dag op de tuin. Prachtig weer om te oogsten en om in de tuin te werken. Het wieden van onkruid gaat nu heel gemakkelijk, dus vooral even doen. Het bespaart je heel wat werk in het vroege voorjaar. Breng daarna een laag compost van de eigen compostverwerking aan. Deze compost is voedzaam en heeft een minimale hoeveelheid onkruidzaden.

Met het aanbrengen van een laag compost bescherm je de grond en de planten tegen het winterse en natte weer van de komende maanden. De humus in de compost voedt en activeert het bodemleven. Een gezonde bodem is van essentieel belang voor de groei van je planten, heesters en bomen. Bovendien maakt het de aarde gemakkelijker te bewerken.


De appels zijn verrukkelijk en de bloemen van de tuin staan thuis prachtig in een kleine vaas.