donderdag 19 maart 2020

Het is lente

Na de winter was er een aantal klussen te doen. De kleine kas had glasschade, dat is weer vakkundig gerepareerd. Het dak van de grote kas is schoongemaakt en de goten zijn gereinigd. Het groene schaduwdoek was losgeraakt en is weer strakgetrokken en opnieuw bevestigd. Het worteldoek op de kweektafels buiten was versleten, dat is ook inmiddels vervangen. En bij de moederbedden zijn met verse houtsnippers de paden vernieuwd. Dank aan iedereen die hier een vrijwillige bijdrage aan heeft geleverd!

Twee weken geleden werden de eenjarige en vaste planten gezaaid. Veel zaden hebben we vorig jaar zelf verzameld en daarnaast hadden we ook veel nieuwe zaden van collega-verzamelaars. Kortom, spannend weer wat er opkomt! Er zijn ongeveer honderd soorten gezaaid.

Onder vliesdoek droogt de zaaigrond
minder snel uit
Na een week kwamen de eerste zaden op. De natuur gaat gewoon door, gelukkig maar. Natuurlijk kan iedereen een kijkje komen nemen in De Kwekerij hoe 't ervoor staat met de zaailingen. Wel afstand houden he!

van zaad uit eigen voorraad
Met het glasdicht maken van de kleine kas werd het tijd om de dahliaknollen op te potten. Het oppotten van dahlia's in een warme omgeving heeft een aantal voordelen. Je vervroegt daarmee de bloei en de slakken eten niet meer van het blad als de planten wat groter zijn en naar buiten gaan. In de loop van de maand mei zitten de knoppen in de dahlia's, de kans op nachtvorst is verdwenen en de planten kunnen dan naar buiten. Dit jaar hebben we best veel dahlia's en ook veel verschillende soorten.
Veel kleuren en soorten dahlia's
De donkerbladige canna's met oranjegele bloemen hebben de winter goed doorstaan en zitten nu in nieuwe potten met verse potgrond. Dat geldt ook voor de knollen van de Impatiens flanaganae.

Met de zachte winter zijn veel planten overgebleven die vorstgevoelig zijn. De fuchsia's, geraniums, plectrantus, salvia's en Iochroma acnistus lopen weer uit. Bovendien heeft een aantal salvia's de hele winter in de kas in bloei gestaan.
Pelargonium attar of roses (geurgeranium)
Salvia oppositiflora fine form
Salvia royal bumble
Salvia guaranitia super trooper
Met de komst van het coronavirus moesten we aan de nieuwe vrijwilligers vragen om hun inzet tijdelijk te stoppen. Met uitleggen kom je te dicht bij elkaar. We spraken af dat de 'oude' vrijwilligers die weten wat er te doen staat, op vrijwillige basis blijven werken in De Kwekerij. Op ruime afstand van elkaar en bij voorkeur alleen.

De natuur trekt zich niks aan van het coronavirus. Planten en struiken lopen uit, vogels zijn druk met het maken van hun nest, de temperatuur loopt op en de dagen lengen. We zaaien, verspenen en stekken in de hoop en het vertrouwen dat komende zomer deze planten voor blijdschap, troost en misschien wel geluk kunnen zorgen. Omdat we op zaterdagochtend niet geopend kunnen zijn, broeden we op een idee hoe we de planten straks bij jullie tuinleden kunnen krijgen.

Via deze blog houden we jullie op de hoogte. Aan iedereen sterkte toegewenst, sta elkaar bij en volg vooral alle adviezen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren mag hoor