donderdag 7 mei 2015

Hemelsblauwe klimmende winde

De akkerwinde kennen we allemaal wel en die vinden we niet fijn. Hij klimt razendsnel en draait zich om alles heen wat maar een beetje in de buurt komt. (En zie dan alles maar weer te ontrafelen!) Maar akkerwinde heeft familieleden waar je wel een straatje voor om wilt. 
Een daarvan is Ipomea tricolor Heavenly Blue (klimmende winde). Deze komt voor in tropische en subtropische gebieden. De naam klinkt sowieso al een stuk beter, toch. Het allermooiste aan deze Ipomea zijn de 6 tot 8 cm grote oplichtende blauwe bloemen die zich aan het begin van de ochtend openen en tegen de avond sluiten. De plant bloeit van de vroege zomer tot aan de eerste nachtvorst en kan een hoogte bereiken van 3 meter en een breedte van anderhalve meter. Aan de stengels zitten grote hartvormige bladeren. Bestuiving vindt plaats door insecten. 
Vanaf komende zaterdag is deze wonderschone eenjarige plant in De Kwekerij te koop voor de prijs van 50 eurocent. En dan heb je echt iets heel anders in je tuin staan dan akkerwinde!
Ipomea tricolor Heavenly Blue