donderdag 8 december 2016

Dilemma met de dahlia's

Van oudsher hebben we geleerd dat je dahlia's na het eerste nachtvorstje in november uit de grond moet halen en ze vervolgens moet bewaren op een vorstvrije plek. Met de zachte winters van de laatste jaren hoor je veel positieve verhalen over het afdekken en laten zitten van de dahlia's.
Dus na veel praat- en denkwerk (en twijfels!) hebben we er voor gekozen de dahlia's langs het Ton van den Heuvelpad niet op te graven. We hebben er twee pakken stro overheen gedrapeerd en vervolgens is er een dikke dikke laag bladeren op aangebracht. De dahlia's onder de rode beuk zijn wel opgegraven (jaja dat waren er een stuk minder...) en die liggen nu prinsheerlijk in een droge berging op een gelijkmatige temperatuur van ca 7 graden. Het bewaren van de dahlia's is echter ook niet zonder gevaren: ze mogen niet gaan schimmelen, maar ook niet verdrogen en verschrompelen. Maar vaak controleren!
In ieder geval hebben we van de dahlia's onder de rode beuk ook zaad verzameld, dus die kunnen eventueel in het voorjaar nog weer gezaaid worden. Afgelopen voorjaar hebben we dat ook gedaan. Het gaat hier om de Dahlia Harlequin Mix, een veelkleurige dahlia van ca 30 cm hoog.
Dahlia Harlequin Mix ligt te drogen (deze zijn gegroeid uit zaad van de dahlia's van onderstaande foto)


Dahlia Harlequin Mix bij de ingang van ons park in 2015.


Dahlia's zomer 2016 langs het Ton van den Heuvelpad