dinsdag 9 augustus 2016

De zomer bewaren

Als je de kas binnenloopt, komt je een heerlijk zomerse geur tegemoet: ha, kamille! Helga heeft de kruidentuin gewied en de overvloedige oogst van kamille in de kas te drogen gelegd.
Ook munt laat zich goed drogen in de kas, die hangt nu in bosjes op. Voor iedereen te verkrijgen tijdens de Herfstfair op 1 oktober. Komende winter kunnen we met lekker warme thee terugdenken aan deze mooie zomerdagen.

kamille

Zwitserse munt


Echte Heemst

Echte Heemst (Althaea officinalis) is lid van de Kaasjeskruidfamilie. Deze vaste plant wordt ongeveer 150 cm hoog en is fluweelachtig behaard. Echte Heemst bloeit van juli tot september met bleekroze bloemen. Een langdurige bloeier dus!

Het zetmeel met eiwitachtige stoffen dat wordt gevonden in de wortel, werd vroeger gebruikt tijdens het bereiden van het snoepgoed marshmallows en spekken. De bladeren van deze plant zijn gekookt eetbaar, de bloemen worden rauw gebruikt in salades. Overigens was dat denk ik ook iets dat vroeger werd gedaan; door Romeinen, SyriĆ«rs en ArmeniĆ«rs.  jonge Echte Heemst