zondag 21 oktober 2018

Stadsreus op de Blauwe knoop

Vandaag heb ik de zaden verzameld van Succisa pratensis (Blauwe knoop). Een prachtige vaste plant, boven flinke rozetten groeien lange en stevige bloemstengels ijl en fragiel omhoog. Bovenin ontstaat een blauwe bloem, minuscuul opgebouwd uit kleine bloempjes. De bloei begint eind juli / begin augustus en gaat door tot ver in september.
Bijzonder is dat deze bloemen veel bezocht worden door de Stadsreus. Aanvankelijk dacht ik, vanwege de kleuren, dat het een hoornaar was. Fout hoor, het is een onschuldige zweefvlieg! Naast de Stadsreus heb ik vele vlinders en bijen gezien op de bloemen. De Succisa pratensis is tevens waardplant voor de microvlinders (maar die waren er waarschijnlijk toen ik even niet keek).

Deze Succisa pratensis is gezaaid in november 2016, dus een koukiemer. Gelukkig noteren en bewaren we alle informatie van zaden, zaaidata enz enz van wat we eerder gezaaid hebben.  Zo kunnen we leren van eerdere ervaringen.

De zaailijst van 2019 (te beginnen met zaaien in dec 18 / jan 19) is al een heel eind gereed. Alhoewel er moet er nog wat bij ... een aantal zaden is nog niet rijp. We wachten nog op de rijping van de zaden van Gaura, Chasmantium, Agastache Kolibri, Agastache Globetrotter en Echinacea Green Jewel. En wie weet wat er verder nog langs komt.