maandag 22 juni 2015

Lampepoetsersgras

Lampepoetsersgras (Pennisetum) bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen vele variĆ«teiten. Daaronder zijn eenjarige en overblijvende grassen. Het zijn typische grassen voor een open vlakte en veel licht is belangrijk. Kenmerkend zijn de platte bladschijven en vanzelfsprekend de langwerpige ronde, pluimvormige groei. De pluim werd vroeger wel als rager gebruikt voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp. Vandaar de naam lampenpoetsersgras. Het lampenpoetsersgras is niet alleen een sieraad voor de tuin, maar ook heel geschikt voor een droogboeket. Vanaf de nazomer tot ver in de herfst staan de pluimen op het gras. 
In De Kwekerij hebben we vandaag Pennisetum alopecuroides gezaaid (drie keer snel achter elkaar zeggen ha ha). Kijk maar op de foto, echt mooi. 

De tuinleden die naar de Floriade in Venlo zijn geweest herkennen m vast onmiddellijk. Wat waren daar prachtige combinaties met oa diverse oranje bloemen zoals lelies en afrikaantjes. Heeft een van jullie misschien nog een foto?
Lampepoetsersgras