woensdag 17 oktober 2018

Streptocarpus

Streptocarpus is de Latijnse naam voor Kaapse primula. Gisteren zag ik een prachtexemplaar in een naburig tuincentrum en ook nog voor de helft van de prijs. Oei, die moet toch zeker te stekken zijn. Jullie begrijpen, de plant ging meteen mee naar de kas op de tuin. Ja, dan kan je wachten tot de volgende dag, maar waarom, het warme droge weer is toch ideaal om te vermeerderen via stekken. De streptocarpus had heel veel stengels, dus er konden veel kopstekken gemaakt worden.

Thuisgekomen las ik dat deze plant zich heel goed leent voor bladstek. Hoe toevallig, ondanks het verwijderen van veel kopstekken, zit er nog best veel groen blad aan de plant. Oke, vanochtend gingen die bladeren via bladstek in een kweekbak. En nog bleef er een mooie plant over!

Nu maar afwachten welke methode het beste werkt (of ├╝berhaupt..)! Hopelijk kunnen jullie in het voorjaar een keuze maken uit jonge planten van deze Streptocarpus. De plant kan uitstekend in een hangmand, hij rankt een beetje en bloeit fragiel, maar rijk met blauw-paarse bloemen. Verder doet ie t het beste in halfschaduw en schaduw. De bladeren zijn een beetje viltig. In het najaar moet ie naar binnen, want vorst wordt absoluut niet verdragen.

Jullie lezen van de vorderingen (in de kas een kijkje nemen kan ook hoor).

De moederplant, veel blad en rijk bloeiend
Blauw-paarse bloemen met een wit lipje
Een flinke hoeveelheid kopstek 
en hier de bladstekken