woensdag 2 september 2015

Met aardappeltjes en zeezout in de oven..

Het gesprek in De Kwekerij gaat vandaag onder andere over een lekker recept: aardappeltjes met zeezout en rozemarijn uit de oven. Daar praten we over tijdens het stekken van rozemarijn. Alleen al de geur van deze kruidige plant is verrukkelijk! 
We hebben twee zaaibakken gevuld met stekjes, zodat jullie volgend jaar dit gerecht uit je eigen tuin kunnen maken, voorzover je de plant niet al in je eigen tuin hebt staan natuurlijk. Rozemarijn is overigens niet altijd winterhard in ons klimaat. 

Hoe maak je die lekkere aardappeltjes dan?
De oven voorverwarmen op 200 *C. 
1 kg schoongeboende, in flinke parten gesneden aardappelen en een handvol kleingesneden rozemarijnblaadjes in een braadslede leggen en besprenkelen met olijfolie. (Een paar gekneusde teentjes knoflook erbij ... ook heel lekker.)
Dan de braadslede in de oven zetten en af en toe omscheppen. Met ca 30 minuten is het gaar, strooi er dan wat zeezout over heen. Eet smakelijk! 


Lavendel stekken

De maand augustus is de beste maand om lavendel te stekken. Gisterochtend kon dat dus nog best wel. We hebben drie zaaibakken gevuld met een mengsel van potgrond en brekerzand. De stekken van de lavendel werden met hieltje van de basis gesneden en voorzien van een beetje stekpoeder in de zaaibak gezet. Daar zullen ze zich best prettig voelen: lekker warm en vochtig onder een plastic 'tentje'. Als het goed is, zullen over een paar weken meeste stekken zich geworteld hebben. 
Een kijkje in het tentje