maandag 17 augustus 2015

Wit vingerhoedskruid

Op deze druilerige ochtend is een van onze vrijwilligers naar de tuin gekomen en heeft 48 planten Digitalis Purpurea Alba (wit vingerhoedskruid) verspeend, wat een verrassing, bedankt! 
Vingerhoedskruid is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt hij rozetten op de grond. In de zomer van het jaar erop ontwikkelt zich een stengel van ruim een meter hoog met trossen bloemen die slechts aan een kant te zien zijn. Daarna zaait vingerhoedskruid zich uit. Het is daarom een zeer geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters.
Hij kan natuurlijk ook in de border worden toegepast, houd er rekening mee dat de planten zich verplaatsen omdat ze zich steeds op andere plaatsen weer uitzaaien. 
Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant. De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Echter, zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.