zondag 2 december 2018

Brugmansia experiment

Ongeveer een maand geleden hadden we het hier over het vermeerderen van Brugmansia in het najaar. Omdat de informatie daarover verschillend is, kozen we voor een experiment waarbij de ene helft van de stekken rechtstreeks in stekgrond werd gezet en de andere helft in water. De stekken in stekgrond staan op een logeeradres elders, die hebben we nog niet kunnen inspecteren. De stekken op water staan vlakbij. Hoe ging dat tot nu toe?

Een keer in de week wordt het water ververst en de uiteinden van de stekken afgespoeld. Al snel bleek een aantal stekken niet te willen bewortelen. Het uiteinde van de stek (dat in het water stond) werd zacht en papachtig. Brr, meteen weggegooid! Maar van het merendeel van de stekken werd het gedeelte dat in het water staat hard en er verschenen witte puntjes. Bij de ene soort meer dan bij de andere soort. En kijk nu eens, de wortels verschijnen! Dat gaat dus helemaal goed.
De volgende zorg is dat deze stekken goed blijven tot volgend jaar maart/april, want dan kunnen ze pas opgepot worden. We gaan in ieder geval door het het wekelijks verversen van het water.