dinsdag 21 november 2023

Een roos voor iedereen

Voor het plekje naast de picknickbank hebben we een mooie roos gekocht. De vrijwilligers drinken in hun pauze koffie of thee aan de picknickbank en op zaterdagochtenden schuiven ook tuinleden er aan bij Kees met De Scherpe Schoffel. Bij dat alles past een mooie, rijk- en langbloeiende roos die ook nog geurend is, nectar biedt aan bijen en rozenbottels heeft voor de vogels. Vanmiddag is de roos geplant. We hebben gekozen voor de roos Gaard um Titzebierg. 

Gaard um Titzebierg 

Het is een geurende roos met kleine komvormige halfgevulde bloemen. Ze zijn lilaroze met een wit centrum en fijne roze meeldraden. De bloei herhaalt zich de hele zomer door tot laat in de herfst, waarna ronde oranje botteltjes verschijnen. De struik van 120-150 hoog is recht opgaand met licht overhangende takken. 

Eerst hebben we een flink gat gegraven en de uitgegraven grond vermengd met enkele scheppen potgrond en biologische mestkorrels. Vervolgens ging de roos (met kale wortel) in het plantgat. We vulden het aan met de gemengde grond en het entpunt kwam ca 5 cm onder de grond. En dan snoeien! De takken snoeiden we op ca 1 cm boven 2 of 3 ogen, die het liefst mooi naar buiten gaan groeien. Toen veel water erover en tenslotte brachten we als mulchlaag flink wat houtsnippers aan. Een betere start kan je zo’n roos toch niet wensen. 

Met natuurlijk een bamboestok erbij, zodat we precies weten waar ie staat.