dinsdag 19 mei 2015

Prunella webbiana gruss aus isernhagen

Zo, de titel staat er! Deze Prunella met de lange achternaam is geen woekeraar zoals de Prunella vulgaris. Nee, deze Prunella heeft alleen maar aantrekkelijke eigenschappen: ze bloeit lang en rijk, heeft een mooie violet-blauwe kleur en een mooie vorm (de Nederlandse naam is Bijenkorfje en als je de bloem van dichtbij bekijkt is dat best een toepasselijke naam).
En verder: het is een vaste plant, niet wintergroen maar wel nog lang groen in de late herfst, ze trekt veel bijen en hommels en andere insecten en blijft laag (30 cm hoog en dat is handig voor voorin de border). 
Bijenkorfje

Bijenkorfjes in de groei

Drie-urenbloem

Gisteren hebben we een van de laatste bloemen verspeend: de Drie-urenbloem (Hibiscus trionum). De Drie-urenbloem behoort tot de Kaasjeskruidfamilie en ze doet haar naam alle eer aan: de bloei is een paar uur per dag en dan ook nog alleen in de voormiddag. Daar staat wel tegenover dat de bloei duurt van juni tot en met september! De bloemen hebben een diameter van 5 cm en zijn wit met een opvallend zwart hartje. De hoogte van de plant is 30 tot 70 cm. 
Je kunt de Drie-urenbloem zowel laten klimmen als laten kruipen waarmee het een goede bodembedekker is. En ze doet t ook goed in potten en kuipen. 
De uitgebloeide bloemen worden opvallende opgeblazen zaaddozen, waardoor je deze eenjarige gemakkelijk het volgend jaar weer ziet verschijnen. Kortom: een welkome gast voor je bloementuin!
Drie-urenbloem

Gisteren verspeend