vrijdag 3 april 2015

Mooie bloemkolen

Om mooie bloemkolen te kweken, moet je heel wat belagers te vlug af zijn. Bloemkool is een zeer gewild artikel bij alles wat vlinder en rups is. Ook de slakken en veenmol zijn er dol op. En zonder extra maatregelen kun je er zeker van zijn dat de kleine witte maden van de koolvlieg al snel aan de wortels zullen vreten. Gebruik daarom een koolkraag rond de stengelvoet zodat de koolvlieg zijn eitjes niet kan afzetten aan de rand van de plant. Voorzie de bloemkolen rijkelijk van organische mest. 
Naast het algemene verzorgen als water geven tijdens droogte, wieden (voorzichtig, beschadig de wortels niet) is het belangrijk om de bloemkool zelf te beschermen tegen de zon. Onder invloed van de zon worden bloemkolen geel, het schijnt niets uit te maken voor de smaak maar iedereen wil toch graag hagelwitte bloemkolen oogsten. Dat doe je heel gemakkelijk door, op het moment dat er een klein kooltje zich aan het vormen is, 2 of 3 grotere bladeren te “knakken” en over de kool in vorming te vouwen; dit houdt het zonlicht weg en houdt de kool wit. 
Jonge bloemkoolplanten

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk, al die adviezen, daar kunnen we wat mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, Carla. Helemaal mee eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En wil je nu eens iets totaal anders dan je gewend bent bereiden met bloemkool? Maak er dan eens een pizzabodem van....het klinkt vreemd, ik weet het. Maar het is een "hype" onder de "Koolhydraatarme" eters en bij volgers van "De Voedselzandloper". Èn natuurlijk zonder gluten, dus een goed alternatief voor mensen dieeen glutenvrij dieet moeten volgen.

    Ingrediënten voor 1 pizza:
    De bloemkool bodem
    1/2 bloemkool
    1 ei
    50 gr geraspte kaas
    Peper en zout

    Topping:
    4 el tomatensaus (uit een kartonnetje)
    1/2 bol mozzarella
    1 tomaat
    1 tl oregeano
    Verse basilicum
    Peper en zout

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snij de bloemkool in roosjes en was ze.

    Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine.

    Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.

    Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk.

    Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.

    Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.

    Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

    Breng de tomatensaus op smaak met de oregano en wat peper en zout.

    Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus.

    Snij de tomaat in plakjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza.

    Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem.

    Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.

    Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.


    Copyright 2010 - 2014 Uit Paulines Keuken


    BeantwoordenVerwijderen

Reageren mag hoor