dinsdag 6 december 2016

Het roodborstje

Zeker als het wat kouder wordt en je bent buiten aan het werk, dan krijg je al snel een roodborstje naast je. Helemaal niet schuw, het laat zich gewillig fotograferen en huppelt vrolijk om je heen.

Het roodborstje presenteert zich o zo vriendelijk aan ons. Maar tegen soortgenoten zijn zowel het mannetje als het vrouwtje heel agressief en ze verdedigen zomers en 's winters fel hun territorium. Dat territorium kan 6000 m2 tot 8000 m2 zijn, terwijl hij/zij zo'n groot gebied helemaal niet nodig heeft.

Het lijkt erop dat we steeds hetzelfde roodborstje zien, maar dat is niet altijd het geval. In het najaar trekken de meeste roodborstjes naar het zuiden. Het roodborstje van de Scandinavische landen komt hier bij ons overwinteren en zoekt elk jaar opnieuw zijn vertrouwde plekje op. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren mag hoor!